ANAF a publicat numele instituţiilor care au datorii la stat. Care sunt cei mai mari datornici aflați pe „lista ruşinii”

ANAF a publicat numele instituţiilor care au datorii la stat. Care sunt cei mai mari datornici aflați pe „lista ruşinii”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 06/02/2024, 21:09
Actualizat: 06/02/2024, 21:11

Agenția Națională de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat „lista rușinii” cu datornicii care nu și-au plătit obligațiile fiscale pe anul 2023. Aproape 40.000 de societăți comerciale, atât publice, cât și private, au acumulat datorii uriașe la stat în ultimele luni ale anului trecut. 

Pe lista respectivă se regăsesc persoane fizice, dar și multe orașe sau comune ori instituții juridice, cum ar fi Parchetele. Printre cele mai mari datorii le-a acumulat CFR Marfă, peste 1.000.000.000 lei, iar Ministerul Turismului are de plătit mai bine de 460.000 lei. La rândul său, Tarom trebuie să plătească 37 de milioane de lei.

În ceea ce privește mediul privat, datornicii sunt din diverse domenii, precum magazine, farmacii, saloane sau cabinete de avocați. Sumele pornesc de la 10.000 lei pentru micii contribuabili, inclusiv persoane fizice, și depășesc jumătate de milion de lei pentru marii contribuabili.

Cei care nu își pot achita datoriile pot plăti în rate. Însă, pentru a evita executarea silită, cei care apelează la eșalonare trebuie să plătească și dobânzi.

„Printre formele de eșalonare la plată avem eșalonarea la plată simplificată și eșalonarea la plată pe o perioadă de până la 5 ani. În ceea ce privește eşalonarea la plată simplificată, aceasta se acordă pe o perioadă de cel mult 12 luni”, precizează Ioan Traian Cuc, şef serviciu presă la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Bucuresti (DGRFPB).

O persoană care are datorii la stat de 10.000 lei și alege să plătească eșalonat pe o perioadă de 12 luni va avea de plătit în fiecare lună suma de 833 lei, ceea ce reprezintă datoriile restante, la care se adaugă și o dobândă.

Aceasta crește în fiecare lună de la 6 lei și ajunge până la 63 lei în ultima lună, așa că în final va plăti în total la stat peste 10.400 lei.

„Aș vrea să menționez care sunt avantajele eșalonării, în primul rând posibilitatea participării la licitații, suspendarea executării silite și amânarea la plata penalităților de întârziere”, mai spune Ioan Traian Cuc, şef serviciu presă DGRFPB.

Cei care vor să plătească eșalonat trebuie să depună o cerere la organul fiscal și să respecte mai multe condiții, printre care să nu aibă cazier fiscal sau datorii mai vechi de 12 luni și să nu fie în procedură de insolvență.

„Lista ruşinii” pentru T4 al anului 2023

În „lista ruşinii” sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în Trimestrul 4 (T4) din 2023. „Lista ruşinii” este reglementată de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 558/2016.

  • a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
  • b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
  • c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.

ANAF va efectua modificări „în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operând, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”, potrivit Antena 3.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×